Acesulfam K, aspartam – která umělá sladidla jsou škodlivá?

V dnešní době, kdy se mnoho z nás snaží vést zdravější životní styl, se často setkáváme s otázkou: Jaké sladidlo je pro nás nejlepší? Umělá sladidla, jako jsou acesulfam K a aspartam, jsou všudypřítomná i v mnoha dietních a „light“ produktech. Ale jsou skutečně bezpečná? Pojďme se na tyto dvě sladidla podívat podrobněji.

Co jsou to umělá sladidla?

Umělá sladidla jsou chemické látky vytvořené k nahrazení cukru ve výrobcích, nabízející nám méně kalorií a méně vlivu na výši hladiny glukózy v krvi. Acesulfam K a aspartam jsou dva z nejpopulárnějších příkladů, často se vyskytují v dietních nápojích, nízkokalorických potravinách nebo jako náhrada stolního sladidla.

Přečtěte si: Rozdíl mezi umělými sladidly a cukrem

Acesulfam K (E950)

Acesulfam K, známý také jako acesulfam draselný, je sladidlo, které je asi 200 krát sladší než cukr. Bylo schváleno pro použití v USA v roce 1988. Přestože byl acesulfam K prohlášen za bezpečný mnoha regulačními agenturami po celém světě, některé studie naznačují potenciální zdravotní rizika, včetně vlivu na metabolismus a možného karcinogenního účinku.

Nejčastěji ho najdeme ve žvýkačkách, nealkoholických nápojích, nízkotučných jogurtech, cukrovinkách, majonézách nebo mražených krémech.

Aspartam (E951)

Aspartam, sladidlo asi 200 krát sladší než cukr, je běžně používán v dietních nápojích a jídlech. Byl schválen v USA v roce 1981. I přes široké rozšíření existují obavy ohledně jeho bezpečnosti, zejména co se týče jeho rozkladu na metanol a jiné metabolity, které mohou být škodlivé zejména ve vyšších dávkách.

Setkáte se s ním v dezertech, nakládané zelenině, majonéze, sypkých nápojích, jogurtech či vitamínových doplňcích. 

Bezpečnostní kontroverze a výzkum

Bezpečnost acesulfamu K a aspartamu je předmětem intenzivního vědeckého zkoumání a debaty. Některé studie ukázaly potenciální negativní účinky na zdraví, ale většina regulačních orgánů, včetně Evropského úřadu pro bezpečnost potravin a amerického FDA, je považuje za bezpečné při dodržení doporučených denních příjmů.

Umělá sladidla jsou zdravotně nezávadná, pokud je nekonzumujete od rána do večera každý den. Jediným sladidlem, na které je dobré si dát pozor je cyklamát sodný, u kterého může nastat problém s trávením. Toto sladidlo bylo dokonce zakázáno i v USA.

Alternativy umělých sladidel

Pro ty, kteří se chtějí vyhnout umělým sladidlům, existují přírodní alternativy, jako je stévie nebo erythritol. Tyto přírodní sladidla nabízejí sladkost s nízkým počtem kalorií a s menším vlivem na hladinu cukru v krvi, ale mohou mít také své vlastní nevýhody a vedlejší účinky.

Doporučení na závěr

Ačkoli je acesulfam K a aspartam považován za bezpečný, je důležité být si vědomi možných rizik, které konzumace umělých sladidel přináší.  Při výběru umělých  sladidel je klíčové informovat se o aktuálních vědeckých poznatcích. Ať už se rozhodnete pro jakékoli sladidlo, důležitá je míra a vyváženost ve vaší stravě. Měli byste konzumovat dostatek bílkovin, sacharidů a tuků a zaměřit se na pestrý jídelníček, který tělu dodává všechny potřebné živiny. 

Publikováno
V rubrikách Fitblog