Tipy na bezpečnost na kole a zákonné ochranné prvky

Cyklistika je v České republice velice populární. Při jízdě na kole je důležitá hlavně bezpečnost, kterou nám pomáhají zvýšit bezpečnostní prvky jako je přilba a další cyklo příslušenství. Než se vydáte na silnici, měli byste také znát alespoň základní pravidla silničního provozu.

Základní pravidla pro bezpečnou jízdu na kole

Celkový stav kola

Vždy když usedáme na kolo, mělo by být správně seřízené a plně funkční. Kontrolujeme funkci brzd, celkový stav a nafouknutí pneumatik.

Oblečení

Cyklista by měl být na silnici dobře vidět. Vhodné je tedy výrazné barevné oblečení s reflexními prvky. Při snížené viditelnosti nevyjíždějte bez zapnutého světla a zadní červené blikačky.

Na jízdu se soustřeďte

Vždy pevně držte řídítka a sledujte komunikaci a provoz před vámi. Pokud měníte směr jízdy, včas dejte jasné znamení paží. Na kole neposlouchejte hlasitou hudbu, netelefonujte a nepište zprávy. Na silnici se držte vždy při pravé straně. Pokud objíždíte zaparkované vozidlo zleva, dejte pozor, aby řidič zrovna neotevřel dveře.

Zkrátka při jízdě na kole využívejte naplno všechny vaše smysly.

Na alkohol zapomeňte

Na kolo nikdy nesedejte po požití alkoholu a jiných omamných látek.

Pozor na mrtvé úhly

Velká vozidla mají velké mrtvé úhly v zrcátkách, a proto řidič nemusí cyklistu vždy dobře vidět. Nikdy proto nepředjíždějte vozidlo, které signalizuje levým blinkrem vyjíždění z parkovacího místa nebo odbočení.

Chraňte svůj majetek

Vždy když necháváte svoje kolo bez dozoru, použijte kvalitní zámek s bezpečnostním pouzdrem. Kolo zamykejte ideálně za rám, nikdy ne za přední kolo.

Co na jízdu na kole říká zákon

Stejně jako řidiči automobilů nebo motocyklů, také cyklisté musí dodržovat pravidla silničního provozu. 

Mezi hlavní pravidla patří:

  • je-li na silnici zřízen pruh pro cyklisty, musí jej cyklista využít
  • na vozovce se jezdí při pravém okraji vozovky, nesmí být ohrožování a omezování chodci
  • cyklisté smějí jet pouze jednotlivě za sebou, nikoliv vedle sebe
  • pomalu pohybující se vozidla nebo stojící vozidla může cyklista předjíždět nebo objíždět z pravé strany po pravém okraji vozovky nebo krajnici
  • na stezce pro chodce a cyklisty, cyklista nesmí svojí jízdou chodce ohrozit
  • před vjezdem na přejezd pro cyklisty se cyklista musí přesvědčit, zda-li může vozovku přejet, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích, cyklista smí přejíždět vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče ke změně směru nebo rychlosti jízdy, na přejezdu pro cyklisty se jezdí vždy vpravo
  • cyklisté nesmí jezdit na kole bez držení, nesmí se držet jiných vozidel, vést za jízdy další kolo, vozík, psa nebo jiné zvíře

Zdroj: zákon 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích

Bezpečnostní prvky a zákon

Přilba na kolo je povinná u každého cyklisty mladšího 18 let. Nosit by ji ale měli všichni cyklisté, ochranná přilba vám totiž při nehodě může zachránit život.

Děti mladší 10 let se smějí pohybovat na silnici jen pod dohledem osoby starší 15 let (neplatí na chodníku, cyklistické stezce a v obytné zóně).

Za snížené viditelnosti je cyklista povinen rozsvítit světlomet s bílým světlem svítícím dopředu a zadní světlo červené barvy nebo přerušované červené světlo. 

Publikováno
V rubrikách Fitblog