Zdravé snídaně z ovesných vloček

Známe to asi každý, ráno spěcháme a odbijeme se tyčinkou nebo rohlíkem namazaným marmeládou. Jak asi tušíte, to není úplně ideální snídaně, jelikož po ní máme za chvíli hlad a v práci bychom nejraději spořádali všechno, na co přijdeme. Správnou volbou pro nastartování dne jsou snídaně z vloček. Rychle a snadno je připravíte a dodají vám všechny potřebné živiny.

Banánové cookies z ovesných vloček

Banánové cookies si připravte den dopředu. Budou vláčné a ještě chutnější. Sušenky můžete využít také jako zdravou svačinku do práce.

Co budete potřebovat:

  • 2 banány
  • 2 vejce
  • 30 g proteinu (např. vanilková příchuť)
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 50 g ovesných vloček (rozmixujte je na mouku)
  • 120 ml mléka, lze použít i mandlové nebo kokosové
  • 30 g kokosové mouky
  • stévie nebo čekankový sirup na oslazení
  • kousky hořké čokolády

Postup přípravy:

Banány rozmačkejte v misce, přidejte k nim všechny mokré ingredience, dobře promíchejte a na závěr přidejte všechny sypké ingredience. Vznikne vám tužší těsto. Pomocí lžíce dávkujte těsto na plech s pečícím papírem (rozetřete ho do tvaru cookies).

Sušenky pečeme asi 15 až 20 minut dozlatova při 170°C.

Sušenky můžete podávat s řeckým jogurtem, doplníte tak do svého jídelníčku bílkoviny.

Oblíbená klasika – ovesná kaše

Rychlá snídaně, která vás zasytí na celé dopoledne, to je oblíbená ovesná kaše, kterou lze připravit na desítky způsobů. Ovesné vločky jsou velice zdravé a dodají vám do jídelníčku důležitou vlákninu. 

Co budete potřebovat:

  • 60 g ovesných vloček
  • 10 g kokosu
  • 20 g vanilkového proteinu
  • trochu skořice
  • 100 ml mléka
  • řecký jogurt na zdobení
  • ořechy nebo oblíbené ořechové máslo
  • brusinky

Postup přípravy:

Vločky, protein, kokos a skořici smíchejte s mlékem a dejte na 1 minutu do mikrovlnky. Kaši ozdobte řeckým jogurtem, brusinkami, ořechy nebo ořechovým máslem a vychutnejte. Rychlá a chutná snídaně, která je hotová za 5 minut.

Overnight oats – skvělá snídaně i svačina

Tutu snídani, jak již název napovídá, je potřeba připravit večer před spaním. Ráno si tak ušetříte důležitý čas a budete si moci chvíli přispat.

Co budete potřebovat:

  • 120 g jemných vloček
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžička chia semínek
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 lžíce medu
  • 1 banán
  • maliny a borůvky

Postup přípravy:

Smíchejte vločky s kokosovým mlékem, chia semínky, kokosem, medem a půlkou rozmačkaného banánu. Směs rozdělte do dvou skleniček a nechte ji přes noc uležet v lednici.

Ráno skleničky dozdobte zbylým banánem, malinami a borůvkami.

Banánové a jablečné lívance

Tyto lívance si můžete snadno připravit z banánu nebo jablek. Obě varianty jsou skvělé.

Co budete potřebovat:

  • 40 g ovesných vloček
  • 1 banán nebo větší jablko
  • vejce
  • 20 g vanilkového proteinu
  • trochu skořice
  • řecký jogurt, cottage nebo tvaroh na zdobení
  • oblíbené ovoce a oříšky

Postup přípravy:

V misce rozmačkejte banán (nebo nastrouhané jablko), přidejte vločky, protein, vejce a skořici a dobře promíchejte. 

Rozehřejte pánev a lívance smažte z obou stran dozlatova. Na talíři je ozdobte jogurtem, nebo tvarohem, ovocem a oříšky.

Ovesné palačinky

Ovesné palačinky jsou zdravější verzí klasických palačinek, ale jsou neméně chutné. Přesvědčte se o tom sami.

Co budete potřebovat:

  • 80 g ovesných vloček
  • 250 ml mandlového mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžičku medu
  • špetku soli
  • olej ve spreji

Postup přípravy:

V míse smíchejte ovesnou mouku a sůl. Ve směsi vytvořte dolík a přidejte do něj zbytek ingrediencí. Směs míchejte metličkou, dokud nebude zcela hladká. Rozpalte si nepřilnavou pánev (pokud nemáte nepřilnavou pánev, postříkejte si pánev olejem ve spreji) a palačinky opékejte z obou stran dozlatova.

Ovesné palačinky podávejte s marmeládou, ovocným rozvarem nebo tvarohem a ovocem. 

Slaný tip na závěr – cuketové placičky s feta sýrem

Pokud preferujete slané snídaně, jistě vám zachutnají cuketové placičky s feta sýrem.

Co budete potřebovat:

  • 450 g cukety
  • 120 g sýru feta
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 50 g hrášku
  • 1 vejce
  • 1 lžičku sezamových semínek
  • 2 stroužky česneku
  • pepř, sůl, rozmarýn dle chuti

Postup přípravy:

Cuketu nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní co nejvíce vody. V míse smíchejte cuketu, nastrouhaný feta sýr, vejce, ovesné vločky, hrášek, sezam, sůl, pepř a rozmarýn.

Vypracujte hustší těsto, které umístěte na plech vyložený pečícím papírem, ve tvaru placiček. 

Placičky pečte 25 až 30 minut dozlatova při 200°C. 

Tip: Místo feta sýra můžete použít balkánský sýr.

Publikováno
V rubrikách Fitblog