Prášky a léky na hubnutí: proč se jim vyhnout?

Prášky a léky na hubnutí se často skrývají za různými přípravky ke kontrole hmotnosti, spalovače tuků apod. Jak tyto léky vlastně fungují a proč je lepší se jim vyhnout a zhubnout přírodní cestou?

Zhubnu jen díky práškům?

Reklamy mnohdy slibují, že pro zhubnutí stačí začít užívat jejich tobolky na hubnutí. Pokud si opravdu myslíte, že začnete hubnout u televize bez práce a námahy, tak jste na velkém omylu.

Ke zhubnutí je vždy třeba celkové změny vašeho životního stylu. Upravit jídelníček a zařadit pravidelný pohyb. Polykáním tabletek opravdu nic nevyřešíte. Žádné léky vám nezaručí štíhlou postavu.

Když začínáte s hubnutím, určitě by nemělo být tím prvním, co uděláte, že začnete zobat “zázračné” tobolky na hubnutí.

Pokud trpíte obezitou, nejlepší bude, když navštívíte vašeho lékaře, který vám poradí, jakými zdravými způsoby můžete začít hubnout, případně vás pošle na laboratorní vyšetření a doporučí vám vhodné léky.

Jak fungují léky na hubnutí?

Léky na hubnutí mohou být např. preparáty, které omezují vstřebávání tuků ze střeva, ovlivňují způsob zacházení našeho organismu s tukovými zásobami, které máme, nebo mění způsob, jakým lidský organismus přistupuje k metabolismu cukrů a tuků.

Obecně se léky na hubnutí nazývají anorektika. Jejich úkolem je snižovat chuť k jídlu a navodit pocit sytosti. Tyto léky působí hlavně na psychiku a jsou určeny jen pro lidi, kteří trpí obezitou.

Na lécích na hubnutí si můžete snadno vytvořit závislost. Nikdy nekupujte léky na hubnutí na černém trhu!

Pro koho jsou léky na hubnutí určeny?

Léky na lékařský předpis jsou určeny jen pro osoby, jejichž BMI odpovídá hodnotě 30 a více. BMI si snadno spočítáte na jakékoliv online kalkulačce na internetu.

Než vám váš lékař předepíše léky na hubnutí, musí se detailně seznámit s vaším zdravotním stavem, onemocněními, kterými trpíte, alergiemi, zjistit jaké další léky a doplňky stravy berete.

Nejčastěji užívané léky na hubnutí

  • Xenical – snižuje vstřebávání tuků ve střevě
  • Meridia, Lindaxa – snižuje chuť k jídlu
  • Acomplia – ovlivňuje energetickou rovnováhu, metabolismus cukrů a tuků a tělesnou hmotnost

Nebezpečné látky v lécích na hubnutí

Vyhýbat byste se měli zejména lékům, které obsahují látku fentermin. Fentermin snižuje chuť k jídlu, ale nese s sebou spoustu vedlejších účinků (sucho v ústech, nespavost, zvracení). Fentermin je nebezpečný pro osoby s vysokým krevním tlakem (často právě u obézních lidí) a ischemickou chorobou srdeční.

Mezi další nebezpečné látky používané v lécích na hubnutí se řadí orlistat nebo sibutramin.

Volně prodejné prášky na hubnutí

Při kupování volně prodejných prášků na hubnutí, které nakoupíte v lékárnách, buďte opatrní. Pečlivě sledujte jejich složení, vybírejte jen ze složek čistě přírodních a tak bezpečných pro vaše tělo.

Každý preparát určený k prodeji v rámci EU by měl být testovaný v laboratořích a měl by být certifikovaný. Zakoupením certifikovaného výrobku budete mít jistotu, že produkt neobsahuje žádné toxické a zdraví škodlivé látky.

Přípravky na hubnutí často obsahují velké množství kofeinu, guarany a dalších látek, které podporují krevní oběh, činnost srdce a mají zahřívací účinky. Často si tak můžete myslet, že hubnete, i když daný přípravek tuky vůbec nespaluje.

Jak fungují volně prodejné prášky na hubnutí?

  • snižují chuť k jídlu – cítíte se plnější a sníte denně méně kalorií
  • podporují spalování tuků
  • snižují vstřebávání živin, tělo si z potravy bere méně energie, ale také méně minerálů a vitamínů

Prášky na hubnutí většinou fungují na kombinaci výše uvedených mechanismů.

TIP: Jak si počítat kalorie?

Jaké látky se nejčastěji vyskytují ve volně prodejných prášcích na hubnutí?

  • glukomannan – látka podobná vláknině, absorbuje vodu a podporuje bobtnání stravy v trávicím traktu – falešný pocit sytosti
  • extrakt ze zeleného čaje – dodává energii, snižuje chuť k jídlu, zvyšuje spalování tuků
  • zelená káva – zlepšuje vstřebávání cukrů, povzbuzuje tělesnou a duševní vitalitu
  • ženšen – podporuje fyzickou výkonnost, zvyšuje vitalitu a zlepšuje imunitní systém
  • guarana – zrychluje metabolismus, podporuje srdeční činnost, zlepšuje koncentraci a dodává energii
  • L-karnitin – pomáhá s budováním svalové hmoty, metabolismem tuků a formování postavy
  • jablečný ocet – podporuje imunitu, zlepšuje spalování energie, snižuje hladinu cukru v krvi

Zhubněte přirozeně

K hubnutí opravdu nepotřebujete žádné zázračné tobolky. Nejlepším způsobem je hubnout přirozeně a pomalu, dodržovat kalorický deficit (mírně nastavený, žádné drastické diety), každý den do vašeho života zařadit pohyb a dbát na pestrou stravu, ve které jsou zastoupeny všechny makroživiny (tuky, bílkoviny a sacharidy).

Se správným jídelníčkem vám může pomoci např. nutriční kouč, který vám sestaví flexibilní stravovací plán tak, abyste zhubli a nehladověli.

Se cvičením vám zase pomůže certifikovaný trenér ve fitness centru, kterého se opravdu nemusíte stydět oslovit.


Publikováno
V rubrikách Fitblog