Palačinky má rád snad každý. Hodí se na jakékoliv jídlo dne a jejich příprava je rychlá a jednoduchá.
Palačinek se nemusíte vzdát, ani když si udržujete štíhlou linii, vyzkoušejte naše recepty na zdravější verze tohoto tak oblíbeného jídla.
Rýžové palačinky
Na rýžové palačinky budete potřebovat:
- 400 ml mandlového mléka
- 70 g bílé hladké rýžové mouky
- 50 g kokosové mouky
- 2 vejce
- lžíci medu nebo čekankového sirupu
- kokosový olej na smažení (doporučujeme ten ve spreji)
- sůl
Postup:
Vyšlehejte mléko společně s celými vejci. Postupně přidejte obě mouky a sůl a vše důkladně promíchejte. Na pánvi rozehřejte kokosový olej a na mírném plameni opékejte palačinky 2 minuty z každé strany.
Hotové palačinky doporučujeme podávat s řeckým jogurtem, medem a ořechy.
Pohankové palačinky s kokosem
Na recept si připravte:
- 150 g celozrnné hladké pohankové mouky
- 40 g strouhaného kokosu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 280 ml polotučného mléka (lze nahradit rostlinným)
- 2 vejce
- med nebo čekankový sirup
- sůl
Postup:
Připravte si dvě misky. V jedné smíchejte mouku, kokos, prášek do pečiva a sůl. Ve druhé vyšlehejte mléko, vejce a med nebo čekankový sirup.
Obsah z obou misek spojte dohromady v hladké těsto. Na nepřilnavé pánvi opékejte palačinky na středním plameni 2 minuty z každé strany.
Podávejte s tvarohem a čerstvým ovocem (dle chuti).
Tip: Přehled makroživin – co jsou bílkoviny, cukry a tuky?
Proteinové kakaové palačinky
Na přípravu receptu si připravte:
- 100 g špaldové mouky
- 30 g proteinu s příchutí čokoláda
- 10 g holandského kakaa
- 2 vejce
- 250 ml mléka (lze použít i rostlinné)
- sůl
- med nebo čekankový sirup
Postup:
Nejprve vyšlehejte mléko s vejci a sladidlem. Poté přidejte všechny sypké ingredience a vytvořte hladké těsto (mělo by být trochu řidší).
Opékejte na pánvi lehce postříkané kokosovým olejem. Palačinky můžete ozdobit oříškovým máslem a tvarohem (nebo jogurtem).
Palačinky z ovesných vloček
Na přípravu palačinek z ovesných vloček budete potřebovat:
- 250 g ovesných vloček
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- mléko dle potřeby
- kokosový olej na smažení
- sůl
- med nebo čekankový sirup
Postup:
Vločky rozmixujte na prášek. Přidejte tvaroh, vejce sladidlo a sůl a postupně přilévejte mléko, dokud nevznikne hladké řidší těsto.
Před smažením nechte těsto 20 minut odpočívat. Palačinky smažte na kokosovém oleji.
Podávejte s horkým ovocem nebo marmeládou.
Špenátové palačinky s tvarohem
Na závěr tady máme jeden slaný recept, na který budete potřebovat:
Těsto:
- 50 g ovesné mouky
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- 300 ml mléka
- 2 vejce
- sůl
- olej ve spreji
Náplň:
- 250 g tvarohu
- 400 g čerstvého špenátu
- česnek
- sůl
- pepř
- mozzarellu
Postup:
Čerstvý špenát poduste a vymačkejte z něj přebytečnou vodu. Ke špenátu přidejte česnek dle chuti, tvaroh, mozzarellu, sůl a pepř a směs nechte vychladit.
V misce vyšlehejte mléko s vejci. Poté přidejte sypké ingredience – obě mouky a sůl a vymíchejte hladké řidší těsto. Palačinky smažte na pánvi lehce postříkané olejem.
Po usmažení palačinek je naplňte špenátovo tvarohovou směsí a dejte je zapéct do trouby rozehřáté na 200 °C na 20 minut.
Dobrou chuť!