Recepty na zdravé palačinky: TOPky z kuchyně

Palačinky má rád snad každý. Hodí se na jakékoliv jídlo dne a jejich příprava je rychlá a jednoduchá.

Palačinek se nemusíte vzdát, ani když si udržujete štíhlou linii, vyzkoušejte naše recepty na zdravější verze tohoto tak oblíbeného jídla.

Rýžové palačinky

Na rýžové palačinky budete potřebovat:

  • 400 ml mandlového mléka
  • 70 g bílé hladké rýžové mouky
  • 50 g kokosové mouky
  • 2 vejce
  • lžíci medu nebo čekankového sirupu
  • kokosový olej na smažení (doporučujeme ten ve spreji)
  • sůl

Postup:

Vyšlehejte mléko společně s celými vejci. Postupně přidejte obě mouky a sůl a vše důkladně promíchejte. Na pánvi rozehřejte kokosový olej a na mírném plameni opékejte palačinky 2 minuty z každé strany.

Hotové palačinky doporučujeme podávat s řeckým jogurtem, medem a ořechy.

Pohankové palačinky s kokosem

Na recept si připravte:

  • 150 g celozrnné hladké pohankové mouky
  • 40 g strouhaného kokosu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 280 ml polotučného mléka (lze nahradit rostlinným)
  • 2 vejce
  • med nebo čekankový sirup
  • sůl

Postup:

Připravte si dvě misky. V jedné smíchejte mouku, kokos, prášek do pečiva a sůl. Ve druhé vyšlehejte mléko, vejce a med nebo čekankový sirup.

Obsah z obou misek spojte dohromady v hladké těsto. Na nepřilnavé pánvi opékejte palačinky na středním plameni 2 minuty z každé strany. 

Podávejte s tvarohem a čerstvým ovocem (dle chuti).

Tip: Přehled makroživin – co jsou bílkoviny, cukry a tuky?

Proteinové kakaové palačinky

Na přípravu receptu si připravte:

  • 100 g špaldové mouky
  • 30 g proteinu s příchutí čokoláda
  • 10 g holandského kakaa
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka (lze použít i rostlinné)
  • sůl
  • med nebo čekankový sirup

Postup:

Nejprve vyšlehejte mléko s vejci a sladidlem. Poté přidejte všechny sypké ingredience a vytvořte hladké těsto (mělo by být trochu řidší).

Opékejte na pánvi lehce postříkané kokosovým olejem. Palačinky můžete ozdobit oříškovým máslem a tvarohem (nebo jogurtem).

Palačinky z ovesných vloček

Na přípravu palačinek z ovesných vloček budete potřebovat:

  • 250 g ovesných vloček
  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • mléko dle potřeby
  • kokosový olej na smažení
  • sůl
  • med nebo čekankový sirup

Postup:

Vločky rozmixujte na prášek. Přidejte tvaroh, vejce sladidlo a sůl a postupně přilévejte mléko, dokud nevznikne hladké řidší těsto.

Před smažením nechte těsto 20 minut odpočívat. Palačinky smažte na kokosovém oleji.

Podávejte s horkým ovocem nebo marmeládou.

Tip: Jak si počítat kalorie

Špenátové palačinky s tvarohem

Na závěr tady máme jeden slaný recept, na který budete potřebovat:

Těsto:

  • 50 g ovesné mouky
  • 50 g celozrnné špaldové mouky
  • 300 ml mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • olej ve spreji

Náplň:

  • 250 g tvarohu
  • 400 g čerstvého špenátu
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • mozzarellu

Postup:

Čerstvý špenát poduste a vymačkejte z něj přebytečnou vodu. Ke špenátu přidejte česnek dle chuti, tvaroh, mozzarellu, sůl a pepř a směs nechte vychladit.

V misce vyšlehejte mléko s vejci. Poté přidejte sypké ingredience – obě mouky a sůl a vymíchejte hladké řidší těsto. Palačinky smažte na pánvi lehce postříkané olejem.

Po usmažení palačinek je naplňte špenátovo tvarohovou směsí a dejte je zapéct do trouby rozehřáté na 200 °C na 20 minut.

Dobrou chuť!

Publikováno
V rubrikách Fitblog