Spalování při sedavém zaměstnání

Ten kdo v práci sedí, závidí tomu, kdo má v zaměstnání pohyb a naopak. U sedavého zaměstnání je velkou nevýhodou nedostatek pohybu, což výrazně ovlivňuje snahu zhubnout přebytečné kilogramy. Jak účinně spalovat tuky i při sedavém zaměstnání?

Sedavé zaměstnání a ukládání tuku

To, že sedavé zaměstnání není pro tělo nic zdravého, již víme. Riziko obezity je dokonce u zaměstnanců, kteří při práci sedí, dvojnásobné oproti těm, kteří jsou v práci v pohybu. A není se čemu divit, zvláště pokud váš den vypadá tak, že v práci 8 hodin prosedíte, domů dojedete autem nebo autobusem a večer se usadíte k televizi.

Hlídejte si svůj energetický příjem

Nejčastějším důvodem proč při sedavém zaměstnání přibíráme, je kalorický nadbytek (přijímáme více energie, než spálíme). 

Pokud nemáte představu, kolik kalorií denně sníte, zkuste si alespoň pár dní zapisovat váš jídelníček do kalorických tabulek nebo jiné aplikace. Možná budete překvapeni, jaké množství kalorií denně přijmete.

Aby váš příjem a výdej energie byl v rovnováze, nebo dokonce příjem nižší než výdej, je dobré konzumovat méně kalorická jídla, bez velkého množství tuku a cukru.

V ideálním jídelníčku při sedavém zaměstnání by nemělo chybět hodně zeleniny, ovoce, luštěnin, celozrnných výrobků a bílého masa (kuřecí, krůtí, ryby). 

Jezte pravidelně a menší porce

Někomu vyhovuje jíst jen třikrát denně, někdo do svého jídelníčku potřebuje zařadit i svačiny. Jíst bychom ale měli pravidelně, každý den v podobnou hodinu. 

Vynecháním snídaně, rychlým zhltnutím oběda a vynecháním svačin, vytoužené postavy nedocílíte. Večer budete mít hlad a sníte všechno, co doma najdete.

Nezapomínejte ani na dostatečný pitný režim. Denně vypijte alespoň dva litry vody, neslazených čajů nebo vody ochucené oblíbeným ovocem a zeleninou.

Zařaďte do svého života pohyb

Jídelníček jste již upravili, snažíte se jíst pravidelně a vyváženě. Teď je na čase zařadit do každodenního života více pohybu.

O tom, že máte vystoupit o zastávku dřív, chodit po schodech a nejezdit výtahem jste již určitě slyšeli.

Pokud se vám nechce chodit do fitka, zkuste si každý den po práci zajít na procházku, provětráte se, skvěle vyčistíte hlavu a uděláte několik tisíc kroků. O víkendu můžete vyrazit na kolo, brusle, delší procházku nebo výlet s rodinou. 

Sedavé zaměstnání často přináší bolest zad, ideálními sporty pro vás jsou tak plavání, pilates a jóga, při kterých se ztuhlá záda krásně uvolní.

Polohovací stůl pro příjemnější práci

Hitem posledních let v kancelářském vybavení se stal polohovací stůl. Díky polohovacímu stolu můžete střídat pozici vsedě a ve stoje a vyřešit tak problém se sedavým zaměstnáním a být ještě více produktivní.

Někdo dokonce při práci využívá chodící pás, tedy pracuje a chodí zároveň. Ne každý, ale může mít v zaměstnání polohovací stůl, pokud se ani vám nedaří přesvědčit vedoucího, aby vám polohovací stůl pořídil, máme pro vás následující tipy:

  • snažte se alespoň jednou za hodinu zvednout od PC a protáhnout se
  • pokud je to možné, zkuste si do práce pořídit míč a střídat jej se židlí
  • protáhněte se při obědové pauze
  • nejezděte výtahem
  • využijte každou příležitost k pohybu (odneste něco kolegyni, zajděte do tiskárny, vyneste odpadky, kolegovi na jiné oddělení nevolejte, ale jděte za ním apod.)
Publikováno
V rubrikách Fitblog