Účinky terapie červeným a infračerveným světlem

Každý člověk potřebuje k životu světlo, které je nezbytné pro zdraví, homeofázu a buněčné funkce. V dnešní době trávíme většinu času v interiéru a tak máme přirozeného světla nedostatek. S tímto problémem nám ale může snadno pomoci červené světlo. Jaký má vliv na naše tělo a mysl?

Jak mám začít

Abyste mohli začít s terapií červeným světlem, budete si muset pořídit infrapanel. Prodejem infrapanelů, které produkují červené světlo, se zabývá česká firma Mito Light. V jejich sortimentu najdete panely různých velikostí. Pro začátek ale můžete začít klidně jen s MITO LIGHT bulb, tedy žárovkou, se kterou je možné provádět lokální terapii červeným světlem.

Ještě v nedávné minulosti bylo nepředstavitelné, si takový panel pořídit domů. Ceny infrapanelů byly doslova astronomické. Dnes si ale léčivý panel může pořídit skoro každý. 

Jaký vliv má červené světlo na naše tělo

Sportovní výkon a energie

Červené světlo je velice oblíbené mezi sportovci. Je totiž dokázáno, že zvyšuje sportovní výkon a energii. 

Spojíte-li červené světlo se zdravým životním stylem, docílíte zlepšení buněčného zdraví v celém těle. Jak je to možné? Terapie červeným světlem ovlivňuje mitochondrie, jak říká studie uvedená v Národní lékařské knihovně a tato studie rozhodně není jediná.

Zlepšení průtoku krve

Světelná terapie výrazně zvyšuje krevní oběh a mikrocirkulaci. Tkáně přijímají více kyslíku a dalších živin a tělu se tak zlepšuje výkon, regenerace a schopnost hojení. 

Rychlejší svalová regenerace

Díky rychlejší mikrocirkulaci pomáhá červené světlo od bolesti po náročném tréninku. Tělo rychleji regeneruje a tak můžete trénovat častěji než ti, kteří světelnou terapii nevyužívají.

Působí protizánětlivě

Stres, špatné životní prostředí, nedostatek spánku, nebo špatný spánek, to vše ovlivňuje vznik zánětů v našem těle. Terapie červeným světlem pomáhá přirozenému procesu vašeho těla se těchto zánětů zbavit.

Zdravá kůže, vlasy a pokožka

Světelná terapie zlepšuje kvalitu pleti, kůže a vlasů. Snižuje známky stárnutí (zlepšuje stav vrásek – ocení zejména ženy), urychluje hojení ran a jizev a v neposlední řadě také zvyšuje přírodní produkci kolagenu, který je v poslední době velice populární jako doplněk stravy.

Lepší kvalita spánku

Neustálé vystavování se obrazovkám, tedy modrému světlu, výrazně zhoršuje kvalitu spánku, který je důležitý nejen pro celkové zdraví a regeneraci těla. Červené světlo pomáhá nastavit naše vnitřní hodiny – upravit cirkadiánní rytmus a zvýšit produkci melatoninu. Díky tomu je náš spánek kvalitnější a ráno se budíme odpočatí.

Červené světlo má také vliv na:

  • optimalizaci hormonů
  • pohybový aparát
  • funkci očí
  • dlouhověkost

Červené světlo působí pozitivně i na naši mysl

Červené světlo nepůsobí jen na tělo, ale také na mysl. Z nedostatku světla (hlavně v zimních měsících) můžeme mít splíny, úzkosti či dokonce deprese. Studie prokázaly, že světelná terapie má pozitivní vliv na lidskou psychiku, zlepšuje psychický stav a náladu.

Zaujalo vás červené světlo? Více informací si můžete pustit také v podcastu o fotobiomodulaci.

Publikováno
V rubrikách Fitblog